Het bitcoinevangelie: happyChaos rammelt aan de ketenen van de blockchain

Grote Zaal • Ronde 1 • 20:30 – 21:15

Vliegensvlug rijk worden klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn. Maar het afgelopen jaar werd duidelijk dat iedereen met een smartphone en een beetje verstand geld kan verdienen met cryptovaluta. Ten tijde van deze digitale goudkoorts vraagt happyChaos zich af: wat is de ideologie achter dit grote geld? Wie vertrouwen we de macht over het monetaire systeem liever toe; de voor corruptie gevoelige overheid of de gewetenloze wiskunde? Is de ‘scheiding van geld en staat’ een zegen voor de democratie of ondermijnt die haar juist door regulering onmogelijk te maken? Ook wat betreft de economische gelijkheid kan het met bitcoin twee kanten op gaan: aan de ene kant krijgen nu ook mensen in landen zonder stabiele banken toegang tot digitaal geld, aan de andere kant zijn de meeste bitcoins in handen van hen die er het eerst bij waren.

Hoe gaat deze wereldwijde ongereguleerde economie eruitzien? En hoe gaan we om met de criminelen en speculanten die zij aantrekt? happyChaos rammelt aan de ketenen van de blockchain.

Met:

Wessel Reijers is promovendus in de ethiek van moderne technologie aan de Dublin City University. Voor zijn masterscriptie deed hij een kritische analyse van digitale valuta. In een artikel van de Groene Amsterdammer vroeg hij zich af: is de bitcoin een anarchistische droom of technocratische nachtmerrie?

Jan Paternotte is sinds vorig jaar Tweede Kamerlid voor D66, met onder andere financiële markten in zijn portefeuille. Voorheen zat hij voor dezelfde partij in de gemeenteraad van Amsterdam. Hij stelde kamervragen over de risico’s van de bitcoin, onder andere als middel om te gokken en te witwassen.

Anna Berlee is onderzoeker aan het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht. Ze doet onder andere onderzoek naar de bitcoin en andere Blockchaintoepassingen. In Trouw stelde ze dat beleidsmakers de bitcoin ruimte moeten geven om te groeien.

Paul Buitink is econoom en denkt veel na over alternatieve geldsystemen. Als voorzitter van stichting Full Reserve werkt hij aan de oprichting van een bank die 100% reserve houdt. Voor Follow the Money schreef hij een betoog om geldcreatie niet langer in handen te laten zijn van de overheid, maar aan de vrije markt over te laten. Kan de bitcoin helpen deze idealen te verwezenlijken?

Hella Hueck (moderator) werkte ruim 12 jaar jaar als financieel verslaggever en presentator voor RTL Nieuws en RTL Z en is sinds 2015 freelance businessjournalist. Hella is regelmatig te zien en te horen in programma’s als Goedemorgen Nederland, Pauw en De Kantine op BNR. Ze volgt de ontwikkelingen van bitcoin en blockchain op de voet. Als moderator zal zij het debat leiden en waar nodig verhelderen.