Datagraaiers: het leven als een selffulfilling prophecy?

Grote Zaal • Ronde 2 • 21:45 – 22:30

De AH-bonuskaart registreert je aankopen, je OV-chipkaart slaat je reisgeschiedenis op en je smartphone weet constant je locatie. Jouw online profiel, opgebouwd uit deze data, is goud waard voor onder andere verzekeringsmaatschappijen, overheden en banken. Onze informatie wordt verhandeld en circuleert bij verschillende partijen, terwijl we ons daar niet van bewust zijn. Op welke schaal gebeurt dit? Wat doen ze ermee? Mag dit allemaal wel? Stevenen we langzaam af op een surveillancestaat of is dit een overtrokken doemscenario? We ontmaskeren vanavond de impact van jouw gegevens in de cloud.

Dit debat gaat over de ‘dataficering’ van onze identiteit en samenleving. Met een deskundig panel duiken wij de wereld in van eenen en nullen. Onthutsende praktijkvoorbeelden laten je wel twee keer nadenken over het gebruik van apps en online diensten.   

Met:

Maxim Februari is een filosoof, jurist, schrijver en columnist. Hij studeerde kunstgeschiedenis, filosofie en rechten aan de Universiteit Utrecht en is winnaar van verschillende literaire prijzen. In zijn nieuwste roman ‘Klont’ bekritiseert Maxim Februari de ‘dataficering’ van de samenleving. De gevolgen zijn volgens Maxim niet alleen maar positief en dringen dieper door in onze persoonlijke levens dan we vaak willen toegeven.

Axel Arnbak is advocaat, onderzoeker en columnist van het Financieele Dagblad. Zijn expertise is vooral te vinden in cyberonderwerpen zoals big data, privacy en informatieveiligheid. Axel spreekt regelmatig over deze onderwerpen en hun rol in de hedendaagse maatschappij. Zijn publicaties hebben tot verschillende debatten op Nederlands en Europees niveau geleid en zijn gerapporteerd in onder andere Financial Times, CBS News en Wall Street Journal.

Lotte Hart is senior consultant bij SeederDeBoer, een consultancybureau dat zich op de financiële, publieke en zorgsector. SeederDeBoer helpt bedrijven en instellingen met het uitdenken van strategieën en heeft onder meer projecten gedaan voor de NS, verschillende ziekenhuizen en Nationale Nederlanden. In de werkwijze van SeederDeBoer speelt data een belangrijke rol. Lotte zal het belang en de mogelijkheden van data-analyse toelichten in het panelgesprek.

Hans de Zwart is directeur van Bits of Freedom en zet zich in voor digitale burgerrechten. Bits of Freedom is onder meer de organisator van de jaarlijkse Big Brother Awards waarin de grofste privacyschenders aan de schandpaal genageld worden. Daarnaast stond Bits of Freedom aan de wieg van netneutraliteit in Nederland en voert de onafhankelijke stichting campagne tegen verregaande controle van de overheid en tegen de verzameldrift van het bedrijfsleven.

Tim Staal is gepromoveerd in het internationaal milieurecht en journalist bij onderzoeksplatform Investico. Hij publiceerde verschillende artikelen over de schuldenindustrie. Tijdens Schaduwmacht ligt hij één van deze onderzoeken toe. Daaruit blijkt dat data-profilering een grote rol speelt in de werkwijze van incassobureaus en verregaande gevolgen heeft voor vrijwel iedereen.

Franka Rolvink Couzy (moderator) was lange tijd als journalist werkzaam bij het Financieele Dagblad, waar zij onder meer schreef over nieuwe technologie. Verder is zij auteur van het jeugdboek De Geldfabriek over geld en vriendschap. Momenteel werkt zij als hoofd van de onderzoeksgroep sectoren bij ABN Amro, waar zij met een team van economen en analisten over techinnovatie publiceert.